In de EU heb je dankzij de ‘crossborder healthcare’ het recht om in een ander EU-land gezondheidszorg te krijgen als je die nodig hebt en vergoed te worden door het gezondheidszorgsysteem van je eigen land. Dit is vooral belangrijk als je een behandeling nodig hebt die niet beschikbaar is in het land waar je woontachtig bent. Voordat je op reis gaat voor een behandeling, is het belangrijk om te onderzoeken aan welke voorwaarden je moet voldoen om de kosten van die behandeling vergoed te krijgen.

Meer informatie over de procedure:

Begrijp je rechten

Volgens de EU-wetgeving hebben alle burgers recht op gezondheidszorg in elke EU/EER-lidstaat. Dit recht is vastgelegd in Richtlijn 2011/24/EU betreffende de toepassing van de rechten van patiënten bij grensoverschrijdende gezondheidszorg.

Vooraf plannen: neem eerst contact op met je zorgverzekeraar.

Voordat je je in het buitenland laat behandelen, is het belangrijk om:

  • Te checken wat je zorgverzekering dekt en welke out-of-pocket kosten je mogelijk moet maken. Dit houdt ook in dat je moet controleren of je voor geplande behandelingen voorafgaande toestemming van je zorgverzekeraar nodig hebt.
  • Het vergoedingsproces te begrijpen. Elk land heeft zijn eigen systeem voor het vergoeden van zorgkosten. Het is van essentieel belang om te weten welke documentatie je moet overleggen voor vergoeding.

Als je zorgverzekeraar akkoord gaat, ontvang je een S2-document. Dit document laat de zorgverlener in het andere EU-land zien dat je recht hebt op de behandeling en dat je zorgverzekeraar de kosten zal vergoeden.

Contact opnemen met het Nationaal Contactpunt

Elk EU-land heeft een Nationaal Contactpunt (NCP) dat informatie geeft over grensoverschrijdende gezondheidszorg. NCP’s kunnen:

Je rechten en plichten uitleggen.

Informatie geven over vergoedingsprocedures.

Informatie geven over zorgverleners in hun land.

Voorafgaand goedkeuring verkrijgen

Voor bepaalde behandelingen, die een verblijf in het ziekenhuis of gespecialiseerde zorg vereisen, heb je mogelijk voorafgaande toestemming nodig van je zorgverzekeraar. Deze toestemming zorgt ervoor dat:

  • De behandeling door je verzekering wordt gedekt.
  • Je in aanmerking komt voor vergoeding.

Om voorafgaande goedkeuring te verkrijgen, moet je meestal het volgende verstrekken:

  • Medische documentatie die de behandeling aanbeveelt.
  • Een schatting van de kosten.
  • Informatie over de zorgverlener in het buitenland.

Vergoedingen begrijpen

Het kan zijn dat je de volledige kosten vooraf moet betalen en vervolgens een vergoeding moet aanvragen bij de ziektekostenverzekering in je eigen land.

Terugbetaling aanvragen

  • Bewaar alle facturen, ontvangstbewijzen en medische rapporten.

  • Dien een verzoek tot terugbetaling in bij je zorgverzekeraar.

  • Wees je bewust van de deadlines voor het indienen van claims om te voorkomen dat je je recht op vergoeding verliest.

Overwegingen voor langdurige zorg en gespecialiseerde behandelingen

Voor langdurige zorg, revalidatie of gespecialiseerde behandelingen in het buitenland zijn er nog andere factoren het overwegen waard:

  • Taalbarrières: Zorg voor duidelijke communicatie met zorgverleners.
  • Follow-up zorg: Plan hoe je na de behandeling zorg krijgt als je weer in uw eigen land bent.
  • Juridische en procedurele verschillen: Begrijp het gezondheidszorgsysteem en de patiëntenrechten in het land waar je behandeld wordt behandeld.

Toegang tot grensoverschrijdende gezondheidszorg in de Europese Unie is een waardevolle optie voor veel patiënten doordat het een grotere keuze en mogelijk snellere toegang tot behandelingen biedt. Door je rechten te kennen, vooruit te plannen en gebruik te maken van hulpmiddelen zoals NCP’s, kunt je het proces soepel laten verlopen en ervoor zorgen dat je de zorg krijgt die je nodig hebt.